De Col op

De actie

Bikeaid heeft met succes de fietstocht Brasschaat – Les Saisies in de Franse Alpen (950km en 11000 hoogtemeters) gereden met aansluitend “De Col op voor Kom op tegen Kanker”, een pittige beklimming van de Col des Saisies. Een actie waarbij Bikeaid €22000 voor het kankeronderzoek heeft bijgedragen.

Het team

Getuigenissen van Peters en meters

Félix Denayer

  • Belgisch hockey speler. Kapitein van de Red Lions. 
  • Deelname olympische spelen 2008 – 2012 – 2016 – 2020. 
  • Europees (2019), Wereld (2018) en Olympische kampioen (2020)

Lotte De Vet

  • Triatlete. Winnares kwarttriatlon Brasschaat (2023)
  • Ultraloopster. Marathon Des Sables (7 marathons in 6 dagen door de woestijn)
  • Wereldrecord marathonlopen met rolstoel

Getuigenissen van het fiets team

Jan Soenen

Ik werd in 2006, op 46 jarige leeftijd, zelf geconfronteerd met prostaatkanker. Je weet op dat moment niet wat je overkomt. Prostaatkanker bij mannen jonger dan 50 is niet meer zo uitzonderlijk. Als je er snel bij bent, is de overlevingskans bij prostaatkanker zeer groot. De onderzoeken die er gedaan worden om kanker te bestrijden kosten enorm veel geld maar als je ziet hoe de wetenschap en de specialisten de laatste 20 jaar geëvolueerd zijn, komt dit de mensheid enkel maar ten goede. Dit kost natuurlijk veel geld en de opbrengst van de actie “De Col op voor KOTK” wordt hiervoor gebruikt. Vandaar mijn steun voor deze actie.

Ronny & Annemie Augustyns

Wie heeft niet met kanker te maken? De vreselijke willekeur waarmee kanker slachtoffers maakt, jong of oud, het maakt niet uit. Die schijnbare machteloosheid maakt mij tegelijkertijd opstandig en boos. Hierop lijdzaam toezien is dan ook geen optie. 

Enkel kankeronderzoek kan dit oplossen. De opbrengst van de acties “de 1000km van KOTK” en “De Col op voor KOTK” gaan hier naartoe en vandaar mijn onvoorwaardelijke steun voor deze acties.

Eddy Eelen

Hebben het ook meegemaakt in de familie. Je leven wordt op slag overhoop gegooid. Alle plannen en voornemens verdwijnen in een donkere kast 

Ondanks dat, zijn er ook die hun kanker hebben overwonnen. Helaas hebben we nog niet het allesomvattende medicijn/behandeling gevonden.

Daarom ga ik mee “De Col Op”

Fons Van Dyck

Naast de sportieve uitdaging is mijn betrokkenheid en steun voor deze actie ook gebaseerd op een zeer persoonlijke en pijnlijke ervaring. Op nog relatief jonge leeftijd verloor mijn broer Frans (62 jaar) de strijd tegen deze vreselijke ziekte

Frans Vochten

Op 50 jarige leeftijd is mijn zus overleden a.g.v. kanker. Enkele jaren later is eveneens mijn moeder overleden aan deze vreselijke ziekte.

Door mijn kleine bijdrage hoop ik dat vele mensen dit pijnlijk lijden in de toekomst niet meer hoeven te ondergaan.

Laat ons daarvoor de wetenschap helpen dit waar te maken!

Jean & Ria Digneffe – Janssens

Kanker, een woord dat wij voorheen amper durfden benoemen. Het lelijke, pijnlijke en levens vernietigde K woord. Een woord badend in de taboesfeer. Mede door KOTK, Bikeaide en vele andere organisaties maakten wij er een bespreekbaar en strijdbaar item van. Respect en dank voor ieders inzet, medewerking en sponsoring, in deze strijd. Met jouw erbij winnen wij. “Join us and Cancel Cancer! “

Wim De Meyer

Met bikeaid strijden we tegen kanker en wel op de manier waarop wij dat het beste kunnen…met de fiets! 

Zo wordt onze passie een missie… en we zullen niet terugschakelen vooraleer we de vijand uit het wiel hebben gereden!

Wilfried Van Aken

“Mama het komt wel goed. Het komt wel goed papa”. Nog steeds galmen deze woorden door mijn hoofd. Maar het kwam niet goed.

Op 10 juni 2011, na 7 jaren van vechten en een hele resem behandelingen en medicatie te hebben doorstaan, heeft onze dochter Nadia (39) de strijd moeten opgeven. 

Het is onze plicht om het wetenschappelijk onderzoek naar medicijnen en behandelingen te ondersteunen zodat hopelijk deze verschrikkelijke ziekte overwonnen wordt.

Dit kan door deel te nemen aan de acties van Kom op tegen Kanker. Als fietser, maar het kan ook als vrijwilliger.

Bikeaid is een van de voortrekkers die vanaf de start van Kom op tegen Kanker 2010 ieder jaar een grote bijdrage levert om het wetenschappelijk onderzoek te ondersteunen.

Als ik met mijn verhaal mensen kan overtuigen dit goede doel te steunen, maakt dit mij ondanks alles gelukkig.

Jef Van Dyck

Iemand uit onze kennissenkring, een familielid, de buurvrouw,….. voor al deze mensen wil ik de fietsuitdaging aangaan om hen een hart onder de riem te steken en tegelijkertijd het onderzoek te steunen!

Bart Van Cleuvenbergen

Ik wil samen met BIKEAID aan iedereen steun maar vooral meer hoop geven want hoop doet leven.

De Tocht

Brasschaat – Les Saisies

Ritten in cijfers

RitDatumAfstand (Km)HM (m)RijtijdGemidd. (km/u)
Rit 1: Brasschaat – Vresse-sur-Semois3-9-2023 22016958u1426,7
Rit 2: Vresse-sur-Semois – Commercy4-9-202317813976u5325,8
Rit 3: Commercy – Vesoul5-9-202316913276U3126;0
Rit 4: Vesoul – Malbuisson6-9-202315120996u1724,0
Rit 5: Malbuisson – Mont Sion Saint-Blaise7-9-202314420496u0923,4
Rit 6: Mont Sion Saint-Blaise – Les Saisies8-9-20239022014u5718,2
Rit 7 – 1: Col des Saisies9-9-2023331103
Rit 7 – 1: Col des Saisies9-9-2023331103
Totalen985 – 1018 (*)11871 – 12974 (*)
(*) de dubbele totalen voor het beklimmen van de Col des Saisies 1x of 2x

Ritverslagen

Rit 1: Brasschaat – Vresse-sur-Semois 220km 1940 hoogtemeters

Vertrek was stipt 7u30. Onverwacht veel supporters zijn ons komen uitwuiven waaronder zelfs Vlaams Minister President Jan Jambon, wat ons een enorme boost gaf. De eerste 60km werden wij gegangmaakt door de RABC waardoor, als groep, het dichte verkeersnet tussen Antwerpen en de rand van Brussel op een vlotte en veilige manier kon overbrugd. Het schitterende weer, een enorme meevaller, met daarbij een fantastisch uitgewerkt parcours maakte dat de kilometers vlot konden afgemaald. Tot in de Ardennen tot 2 maal toe ons pad geblokkeerd werd door 2 verschillende autorally’s. Uiteindelijk met wat extra kilometers en een boswandeling konden wij moe maar toch tevreden onze eindbestemming bereiken. Moet ook gezegd dat de service van het hotel uitstekend was.

Rit 2: Vresse-sur-Semois – Commercy 168km 1371 hoogtemeters

Met een klein beetje vertraging, 8u40 ipv 8u30, is ons team vertrokken voor de 2de etappe maar nu met een extra supporter / volger waardoor onze dames zich volledig konden concentreren op de bevoorradingen tijdens onze tocht. De eerste kilometers waren vrij pittig waardoor ons ontbijt vlug verteerd was. Opnieuw een vlotte rit waarbij we bij onze stops door onze bevoorradingsploeg getrakteerd werden op een waar buffet. Wat een service! Met op het laatst nog een serieuze kuitenbijter konden de laatste kilometers van onze eindhalte in dalende lijn met daarbij nog rugwind worden afgewerkt. Weer een mooie dag om op terug te kijken.

Rit 3: Commercy – Vesoul 168km 1371 hoogtemeters

Verslag van Jef Van Dyck

Stipt om 8u30 vertrokken. De eerste 25km waren vlak door de Maasvallei, maar dat veranderde al vlug in een overwegend golvend parcours met op het einde enkele stevige kuitenbijters (tot 10%). Ook de hitte, tot 35°C, maakte deze tocht zwaar. Door die fel schijnende zon zijn die kuiten, overwegend niet geschoren, alsook onze armen en gezicht serieus gebronzeerd. Met dank aan onze parcoursbouwer Walter reden wij door ongelooflijk prachtig golvende landschappen en kleine half doodse dorpjes waar de tijd schijnbaar was blijven stilstaan , een unieke ervaring.

Morgen opnieuw een uitdagende rit die ik persoonlijk wil opdragen ter nagedachtenis aan mijn onlangs aan kanker overleden neef Roger en die morgen woensdag zal begraven worden.

Rit 4: Vesoul – Malbuisson 151km 2099 hoogtemeters

Verslag van Wim De Meyer

Aan de ontbijttafel allemaal uitgeslapen gezichten. Om half 9 weg voor 145km. Glooiende wegen. De klimmekes werden steiler, de koeien keken dwazer en de Fransen spraken beter Frans . . . dat deed ons beseffen dat we al een eind in Frankrijk zaten.

De parcoursbouwer Naegels rijdt door dit land gelijk wij door het park van Brasschaat. Hij stuurde ons langs wegen die ze pas later op de landkaart zullen zetten. Ik denk eerder dat hij zijn GPS de goede richting wijst als andersom. De ploeg was ijzersterk. De benen werden alsmaar dunner en de broeken wat groter; maar de GOESTING loopt eraf! Samen één brok dynamiet in de strijd tegen kanker. Het staat op de trui “Cancel Cancer . . . one pedalstroke at a time”. Zij hebben tot nu in hun tocht al miljoenen pedaalslagen gegeven dus als ik KANKER was zou ik maar in mijn schelp kruipen. Om 17u aangekomen . . . gebeten door de zon maar een stap dichter bij het doel!

Rit 5: Malbuisson – Saint-Blaise 144km 2049 hoogtemeters

Verslag van Bart Van Cleuvenbergen

6u30 gordijnen open en een verrassing . . . een mistgordijn. Ochtendmaal op een andere locatie samen met 70 rondborstige bustoeristen. Een van hen ziet onze kleding en komt ons bedanken voor ons project . . . hij heeft zelf keelkanker. Dat maakt onze dag goed want daarom doen wij het. De mist heeft plaats geruimd voor een heersende zon en we rijden nu in de Jura in een prachtig landschap. Na een sportieve klim van 7km volgt een kilometerslange afdaling met stevig sportief bijtrappen waarna onze dames ons vergasten op een culinaire picknick. We konden weer verder met klimmen maar vooral dalen. De eindmeet naar Saint Blaise met een klim van 10km weegt door in de temperatuur van 32°C. Met dit getraind team fietsen we met gerust gemoed naar Les Saisies voor de actie “de Col op voor Kom op tegen Kanker”.

Rit 6: Saint-Blaise – Les Saisies 90km 2201 hoogtemeters

Verslag van Jean Digneffe

De ochtendstond heeft vandaag “fietsers met een gouden doel” in de mond. Aangemoedigd en uitgewuifd door de hoteluitbaters en gasten vertrokken we voor onze 6de en laatste etappe met aankomst in Les Saisies. Op weg naar de 2de van de 6 hellingen stond een “route barée” en deviations. Via een steil (15 à 16%) bergpasje terug op onze route. Onze groep werd aangevuld met Jan en Thomas (voorzitter en secretaris van RABC). Met de nodige adrenaline, doorzettingsvermogen en samenwerking beklommen wij de 2 laatste pittige beklimmingen, Col des Aravis (4 à 5%) en Col de Saisies (6 à 7%). Bij de laatste beklimming werden we nog tegemoetgekomen door Bert De Backer, peter van de actie “de Col op voor KOTK”. Handgeklap en aanmoedigingen boven op Le Saisies zorgde voor de nodige emoties: natte oogjes, koude rillingen (ondanks de warmte), kippenvel en vele knuffels. Respect en dankbaarheid om tot zo’n team te mogen behoren.

Rit 7: Col des Saisies beklimming 32km 1103 hoogtemeters

Verslag beklimming Col des Saisies

De fietstocht van Brasschaat naar Les Saisies om met het Bikeaidteam de strijd tegen kanker aan te gaan en de Col des Saisies een beetje plat te walsen. De minuut stilte voor de start was bijzonder, bij velen emotioneel maar gaf vooral een enorm gevoel van samenhorigheid en solidariteit. Wat een moment. Opnieuw kippenvel.

Dan begon het peloton aan een afdaling van een 12km, niet ongevaarlijk bij wijlen redelijk technische maar fantastisch begeleid door de wegkapiteins en lokale politie. Dikke pluim voor de organisatie.

En dan de klim . . . voor velen véél zwaarder dan verwacht. Een klim van dik 12km met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,2%. Zonder het stukje afdaling van een ongeveer 2km meegerekend kan toch gesteld de 10 klimkilometers om en bij de 10% lagen. Bevoorradingen en supporters onderweg zorgden echter voor een goede ondersteuning.

Dat en met de warmte van der dag was het toch een uitdaging om U tegen te zeggen. Het ganse Bikeaid team is met grote onderscheiding geslaagd, voor enkele die deze zware klim 2x gedaan hebben zelfs grootste. Het slotevent was bijzonder leuk en sfeervol en in onze ogen ook grote onderscheiding voor het KOTK team.

Foto- en videogalerij

Sponsors