Tsjernobyl – Brussel: Ritverslag Kiev (UA) - Zhytomir (213 km)

21-05-2009
Verslagje door Roel
Onder een stralend zonnetje en in het bijzijn van de ambassadeur en de lokale media wordt het startschot gegeven. Iedereen is er klaar voor,of toch niet?
Bij het buitenrijden van het op dat uur drukke Kiev hangen heel wat emoties in de lucht. Iedereen heeft zo blijkbaar zijn eigen manier om naar het onbekende te kijken.
 
Het verlaten van de drukke stad duurt al gauw een uur en daarna kunnen we er een mooi tempo op nahouden. Ukraine wordt onze mental-coach, zoveel is duidelijk. De wegen zijn er matig tot slecht en lopen vrijwel altijd rechtdoor. De wind zal er altijd pal op kop staan. Een enkele keer dienen we de route aan te passen wegens een te slechte weg. Watertandend blijft FuriousFonck achter op de vooroorlogse kasseistrook. Even twijfel ikzelf aan de beslissing, maar wat later kiezen we terug het asphalt.
 
Kasseien of E40, beiden zijn harde noten om te kraken. Tijdens de laatste 40K rechtdoor op de autostrade - strijdend tegen een hevige wind - maakt stilte zich meester van de groep.
 
's Avonds slapen we opnieuw in een afgeleef sovjet-hotel in Zhytomir. Same f**king bathroom, same f**king bed.
Het team ging vandaag van start in Kiev-Tjernobyl. Dit gebeurde onder ruime belangstelling van de Oekraiense pers en in aanwezigheid van de ambassadeur.
We reden 213 km naar Zhytomir over afwisselend matige tot slechte wegen doorheen een prachtig landschap. Na een onberijdbare weg moesten we genoodzaakt de laatste 45 over de E40 afleggen. Een hele belevenis.
Tot gauw.